A virágpor

Természetes táplálék

Jótékony hatásai röviden:

 • viragpor A virágportáplálkozási zavarok
 • emésztési zavarok
 • hasmenés és székrekedés, vastagbélgyul- ladásnál
 • serkenti az anyagcserét
 • étvágygerjesztő és serkentő
 • májbántalmak, májgyulladás
 • vérszegénység, köszvény
 • keringési zavarokra
 • erősíti a szívizmot
 • érelmeszesedés
 • agyvérzés megelőzésére
 • csökkenti a koleszterinszintet
 • cukorbetegség ellen
 • lelki és testi kimerültség
 • serkenti a belső elválasztású mirigyek működését
 • idegbajok, pszichikai depressziók
 • alultápláltság, immungyengeség
 • nemi vágykeltő, impotencia ellen, prosztata panaszokra
 • méregtelenít

Tulajdonságai:

A méhek által közvetlen a virágokról gyűjtött virágpor egy koncentrált táplálék, természetes produktum. A virágpor színe aszerint, hogy milyen növénytől származik, az aranysárgától a sötétbarnáig változik, de lehetnek benne fekete szemcsék is. Íze édes, szaga jellegzetes és illatos.
A virágpor a szó legszorosabb értelmében vett fehérje táplálék. Szinte valamennyi, a szervezet számára alapvető fehérjét tartalmazza, közöttük a nélkülözhetetlen aminosavakat, mint pl. hisztidint, triptofánt, metiomint, leucint, lizint, lubaminsavat, cisztint is. A virágpor a 22 aminosav közül 20-at tartalmaz. Számítások és összehasonlítások alapján ma már bizonyított, hogy a virágpor annyi aminosavat tartalmaz, mint 1/2kg marhahús vagy 7db tojás, vagyis két csapott kiskanál (30g) virágporral a felnőtt emberi szervezet napi aminosav szükséglete fedezhető.
Jelentős mértékben tartalmazza a „B” csoporthoz tartozó vitaminokat is, mint riboflavint (G vitamin), pridoxint (B6 vitamin), tiamint (B1 vitamin), nikotinsavamidot, pantotensavat, valamint kevesebb „C” és „A” provitamint, folsavat és „P” vitamint.
Közel százféle enzimet és sok nélkülözhetetlen ásványi anyagot tartalmaz, mint a vas, réz, kén, nátrium, kálium, kálcium, magnézium, mangán, cink, króm, nikkel, szelén, kobalt, lítium. Enzimjei közül a foszfáteazet, az amilázet és az intervázet kell megemlíteni. A lipidikus anyagok közül jelentősebb a cholesterol és a különböző zsírsavak, a szénhidrátok közül a monoszaharidok, mint szőlő- és a gyümölcscukor.
A virágpor nem gyógyszer, de aki fogyasztja, egy csodálatos gyógyulás lehetőségét ismerheti meg.
Az orvosokat a világon mindenütt, egyre jobban aggasztják a gyógyszerek negatív mellékhatásai, ezért mind nagyobb mértékben térnek vissza a természethez. Egyre gyakrabban ajánlják a virágport, mert természetes alkotóelemeit az emberi szervezet közvetlenül hasznosítja.
A virágpor közel fele emészthető fehérje. Teljes növényi étrenden élők számára szinte kötelező, hiszen pótolja, a vegetáriánusoknál sokszor tapasztalható helytelen étkezésből kimaradó fehérjéket.
A fehérje táplálkozási zavaroknál, májbántalmaknál, emésztési zavaroknál mint étvágygerjesztő és serkentő, valamint vérszegénységnél ajánlják. Idült fehérje leromlásoknál, mint májgyulladás, lelki és testi kimerültség eseteinél, lábadozó betegeknél is kifejti jótékony hatását.
A virágpor nem csodaszer, de kedvezően hat az emésztőszervekre, a bélműködésre, hozzájárulhat az idegbajok, pszichikai depressziók, cukorbaj leküzdéséhez, és elvesztett férfiasság visszaszerzéséhez.
Hatékony alultápláltság, immungyengeség esetén, szabályozza az emésztést, hatásos étvágytalanság, hasmenés és székrekedés esetén is, segít májpanaszokon, serkenti az anyagcsere folyamatokat és a belső elválasztású mirigyek működését, elősegíti a vérképzést, csökkenti a koleszterinszintet, erősíti a szívizmot, segít a méregtelenítésben.
A virágpor 2,71-14,44% zsírt is tartalmaz ,melynek mintegy 20%-a telítetlen, és egyes vitaminokkal keverve megakadályozza az érelmeszesedést. Így ezután a virágpor és a méz együttes fogyasztásával - ahogy a méh is táplálkozik - a zsírok a mézben lévő szénhidrátokkal és cukrokkal együtt égnek el.
A virágpor gyomor és bélbántalmaknál, különösen vastagbélgyulladásnál, hasmenésnél, székrekedésnél, igen jótékony hatású. Előfordult például, hogy súlyos, idült székrekedést, aranyeret, melyeknél sok esetben a szokványos gyógyszerek hatástalanoknak bizonyultak, virágporral gyógyították meg.
A légzőszervek bántalmainál, pl. hörghurutnál, légcsőhurutnál, asztmánál is pozitív hatást vált ki.
Hasonlóképpen sikeresen használható idegesség, magas vérnyomás, vérszegénység, köszvény gyógykezelésére is és az agyvérzés megelőzésére.
A prosztata panaszokban szenvedő betegeknek ajánlott a virágporkezelés, mely során 90 %-os sikereket értek el.

Fogyasztása:

Mézzel 1:1 és 1:2 arányban kevert virágport meglehetősen jó eredménnyel használták az ideg- és az endokrin mirigy rendszer szabálytalan működése és magas vérnyomás esetében is.
Napi adagja 10-20 gramm, 2-3x1 kiskanál, lehetőleg étkezés előtt.
A virágport az emberi szervezet könnyen hasznosítja, egyedül, de főként mézzel vegyítve, vagy kevés vízbe, gyümölcslébe, joghurtba keverve fogyaszthatjuk, de inkább az utóbbi javasolt.
A virágport száraz helyen, jól záródó edényben, vagy zacskóban kell tárolni.