Propolisz

A Propolisz (méhszurok) és Propoliszosméz

Természetes antibiotikum

Jótékony hatásai röviden:

propolisz Propolisz

 • gyógyító és egészségmegőrző
 • bőrproblémákra, égésre, herpeszre
 • gyulladáscsökkentő
 • nyombélfekély
 • gyomorhurut
 • vastagbélgyulladás
 • fültőmirigy gyulladás
 • fájdalomcsillapító
 • prosztata gyulladásai, húgyúti fertőzések
 • menstruációs fájdalmak
 • fertőtlenítő, antibakteriális
 • lázas allapotra
 • légúti betegségek
 • érnyomás szabályozó és értágító
 • cukorszint csökkentő
 • daganatos betegségekre

Tulajdonságai:

A Propolisz vagy más néven méhszurok a méhek által gyűjtött ragacsos anyag, melyet rügyekről,bimbókról és fakéregről gyűjtenek, majd mirigyváladékukkal kevernek össze.
A propolisz több mint 300 különféle anyagból tevődik össze, főleg viaszból, gyantából, illóolajokból és virágporból áll, de jelentős mennyiségben tartalmaz flavont is, melynek gyógyító és egészségmegőrző hatását manapság kezdik csak igazán népszerűsíteni. Tartalmaz még aromatikus savakat, vasat, rezet, magnéziumot, kalciumot, szilíciumot, mangánt, cinket, alumíniumot, kobaltot, stb.
A propoliszt a méhek a kaptár fertőtlenítésére, a repedések és nyílások betömésére és egyben szigetelésére használják, valamint az elpusztított idegen behatolót bevonják propolisszal, ezzel meggátolva a rothadási folyamatokat, és mumifikálja az áldozatot.
Megvédi a méheket a baktériumok, vírusok, mikróbák és gombák fertőzéseivel szemben, mivel a propolisznak jelentős a baktériumölő és baktériumokat távol tartó hatása. A propolisz gyógyerejét évezredek óta ismerik, amely a benne levő aminosavaknak, vitaminoknak, ásványoknak és főleg bioflavonioidoknak köszönhető.
Külsőleg használható nehezen gyógyuló sebek, bőr- és nyálkahártya gyulladások kezelésére, gombás és bakteriális bőrfertőzésekre, vágásokra és horzsolásokra, valamint szervi gyulladásokra és izületi fájdalmakra. Mindez erős hámgyógyító, fájdalomcsillapító és baktériumölő hatása miatt lehetséges.
Pusztító hatással van többféle baktériumra. Bizonyos mérgeket semlegesít, regenerációs hatása van. Erős fájdalomcsillapító.
Belsőleg is igen sokrétű az alkalmazása. Sikereket értek el felső légúti betegségekben, nyombélfekély, gyomorhurut, vastagbélgyulladás, a húgyúti fertőzések, fültőmirigy és prosztata gyulladásai ellen is. Rendszeres fogyasztásával magas szinten tartható a szervezet ellenálló képessége. Vérnyomás szabályozó és értágító hatása van.
Torokfájáskor és meghűléskor tinktúrás melegvizes napi többszöri gargalizálással a tünetek enyhülnek. Hatásos menstruációs fájdalmak enyhítésére is. A természetgyógyászat is igen sokrétűen használja.
Kutatások kimutatták, hogy jó néhány olyan baktérium elpusztítására képes a propolisz, amelyek a szintetikus antibiotikumokkal szemben már ellenállóvá váltak, de a propoliszhoz nem tudnak alkalmazkodni, nem utolsó sorban a daganatos betegségekre is kedvező hatással van.
A virágporra érzékenyek körében a propolisz használata allergiás reakciókat válthat ki.
A propiliszos méz gyermekeknek a rendszeresen is adható, fogyasztásuk a betegségek megelőzésében nyílvánul meg. Ráadásul a propoliszos méz hatása a két termék együttes hatásai miatt fokozottabban érvényesülnek. Torokfájdalmakra, torokgyulladásra erősen ajánlott. Minden gyógyszernél hatékonyabban gyógyítja ezeket a tüneteket már napi 1-2 teáskanállal fogyasztva. A propolisz nehezen megszokható ízét is kiküszöböli, valamint a természet antibiotikuma, a propolisz így fejti ki a legintenzívebben jótékony hatását, mert a mézzel keverve lassan terül szét a torokban, és hosszabb ideig érintkezik a gyulladt felülettel.

Fogyasztása:

A propolisz natúr formában is használható, de leginkább tinktúra, kenőcs és tabletta formájában használatos ismert.
A tinktúra alkoholtartalma miatt 14 éves kor alatt rendszeresen nem ajánlatos fogyasztani, viszont mézbe keverve kúraszerűen fogyasztható már 1 éves kortól.
A propoliszos mézet natúr formában kúraszerűen érdemes fogyasztani napi 1-2 teáskanállal.
A propiliszos méz felnőttek és gyermekek számára is rendszeresen is fogyasztható
Fontos, hogy a propoliszos készítményeket étkezés előtt negyed órával érdemes fogyasztani.