Méhviasz gyertya

A Méhviasz

A méhviaszt a méhek a lépek építésénél használják, melyet saját váladékaikból állítanak elő. Ez a viaszanyag nagyon rugalmas és tökéletes vízlepergető hatással rendelkezik.
A méhviasz egy természetes viasz, melyet a mézet termelő méhek állítanak elő. A méhviaszt apró pelyhek formájában, a 12-17 napos fiatal dolgozók választják ki a potrohuk hasi oldalán lévő mirigyekből. A mirigyek a 4-7 potrohszelvényeken találhatók, szelvényenként 8 darab van belőlük. A kiválasztott méhviasz teljesen átlátszó, de fehér színt kap azután, hogy a méhek rágással képlékennyé teszik. A végső sárgás-barnás színt a pollenben található olajok miatt, valamint a propolisz (más néven méhszurok) hatására nyeri el. A mirigyek által kiválasztott méhviasz-pelyhek körülbelül 3mm szélesek és 0,1mm vastagak, így körülbelül 1100 darab kell belőlük 1g méhviasz előállításához.
A méhviasz kiválasztásához az ideális hőmérséklet 33-36 °C.A méhviaszt forró vízzel lehet tisztítani, és ezt követően gyertyagyártásra, vagy síkosító anyagként, valamint polírként alkalmazható. Különféle olajokkal folyékonyabbá tehető.

Tulajdonságai:

A méhviasz számos anyagból álló viaszféle. A fő összetevők: palmitilsav, palmitoleát, hidroxipalmitát, valamint alkoholok oleinsavval alkotott észterei (hosszú, 30-32 szénatomos molekulák) és egyéb palmitátok.

Felhasználása:

A méhviaszt széles körben alkalmazzák többek közöttgyertyakészítésre, kozmetikumok és gyógyszerek előállítására (e kettő adja a teljes felhasználás 60%-át) fényesítő anyagként (cipő és bútorápolókban), és modellező viaszként.
A méhviaszból készült gyertyák különböznek a paraffinból készült gyertyáktól. A méhviasz miatt a lángnak melegebb, sárgásabb színe van, nem csöpög, valamint szemmel alig látható füstöt bocsát ki. A méhviasz-gyertya lángjának színét a méhviasz betakarításának időpontja is befolyásolhatja.
Élelmiszerek esetén általában fehér színű méhviaszt alkalmaznak (E901i), de persze előfordul sárga színű méhviasz is (E901ii).
Napi maximum beviteli mennyisége nincs meghatározva és nincs ismert mellékhatása.

Méhviasz gyertya hatásai:

Méhviasz gyertyák finom illattal, természetes anyagból. Hatása fertőtlenítő, csíraölő, jó hatása van a légzőszervekre és nem utolsó sorban szép dísze a lakásnak. A méhviasz gyertya lángjának melegebb, sárgásabb színe van. Mivel a méhviasz-gyertya színét a méhviasz begyűjtésének időpontja is befolyásolhatja, ezért a gyertyák színe változó, néha sárgás néha barnás színűek.