A méz

A méz a természet legcsodálatosabb ajándéka!

Okos legyen - Mézet egyen!

Méz hatása fajtánkén változó, melyet a mézfajták leírásában bővebben megtalál.
A méhek szorgos munkával a virágok nektárját a saját szervezetükben átalakítva gyűjtik össze és a lépek sejtjeiben raktározzák.
A méhek ajándéka szinte minden kultúrában jelen volt, nem csak élelmiszerként és gyógyanyag ként, hanem a kultikus szertartások részeként is fontos szerepet játszott. Első ábrázolása mintegy cca. 15 ezer éves lehet, melyet egy spanyolországi barlang falán találtak meg.
Például Egyiptomban mézkenyeret, mézsört és mézbort állítottak elő az aranyló nedű felhasználásával. A germánok is kedvelték a mézet, vízből és mézből főzetet készítettek, és erjesztéssel mézsört nyertek belőle.
Évszázadokig ez volt legkedveltebb italuk, csak a középkorban ütötte ki a nyeregből a bor.
Rómában mézeskalács volt az ünnepi játékok győzteseinek díja.
Már i. e. 2500 körül használták népi gyógyászatban ezt az anyagot a sebek gyógyításában.
A cukor a XII. századtól szép lassan kiszorította a mézet és sajnos " átvette a hatalmat" az édesítőszerek piacán.

Tudja-e mi a méz?

A méz olyan gyógyhatású tápanyag, amely tartósan fogyasztva, ez élő szervezetre jótékony hatást gyakorol.
A méhek a kaptártól csak meghatározott távolságon belül gyűjtenek a virágokról nektárt, ezért a megfelelő “legelő” kiválasztásával kiváló lehetőség van arra, hogy fajtamézeket ugyanazon növényről gyűjtött nektárból készülő mézet állíttassunk elő a méhekkel.
A fajtaméz döntően annak a növénynek a virágjának a nektárjából készül, ami az adott területen abban az adott időszakban virágzik.
Érdemes utánanézni a különböző mézfajták különböző hatásainak. A mézek fogyasztását egyénileg hozzáigazítva az egyének különböző elvárásaihoz a betegségek megelőzésében, karbantartásában és akár gyógyításában meglepő és csodálatos eredményeket lehet elérni.
A mézet legtöbben alkalmanként használják. Leginkább téli időszakban, a baktériumokat elpusztító, a szervezet ellenálló képességét helyreállító hatása miatt megfázáskor, torokfájásos időszakban. Főképpen teába keverve, pedig ideálisabb lenne egész évben”minden évszakban”cukor helyett naponta legalább 2-3 teáskanálnyi, de legfeljebb 2 evőkanálnyi mézet elfogyasztani.
Nem csak megelőzésben, hanem a különböző betegségek gyógyításában is segíthet. Hasonlóan a gyógyteákhoz, itt is minden méznek van a többitől eltérő hatása is. Ezt sajnos kevesen ismerik és használják.
Tudja-e, hogy a mézben sokféle enzim működik, ezek a táplálék lebontását,vagyis az emésztést segítik elő.
A méznek több mint száz féle íz és illatos zamat anyaga van.
Méz az élet számára létfontosságú ásványi anyagokban (makro- és mikroelemekben) gazdag.

Mit tud ön a méz gyógyító hatásáról a gyógyszerrel szemben?

Az első különbség: A gyógyszer méregdrága, a méz lényegesen olcsóbb!
A második: A méznek nincsen káros mellék hatása!
A harmadik: Korlátlan mennyiségben fogyasztható!
Tudja-e, hogy a méz propoliszt is tartalmaz? Egyrészt ezzel is magyarázható a fertőtlenítő, gyulladás gátló, nyugtató és fájdalomcsillapító hatása.
A méz fertőtlenít! Antibakteriális tulajdonság a mézek viszonylag magas hidrogénperoxid tartalmával hozható össze függésbe.
A gyomor, bél és főleg az epe-működést jótékonyan stimulálja, az idegműködésben kulcsszerepet játszó ingerület átvivő anyagot (acetilkolint) is tartalmaz.
Tartós mézfogyasztással több súlyos gyógyíthatatlan betegségek kialakulását előzhetjük meg, vagy késleltethetjük azokat. (pl.: Parkinson kór)
A méz fogyasztásával a sport- és egyéb teljesítmények fokozhatók.
Szépségiparban kozmetikumként is felhasználják külsőleg, különböző bőrproblémák kezelésére.
A közvetlen fogyasztáson kívül használhatjuk a konyhában sütésre, főzésre, hideg ételekhez, italokhoz.
Használják különböző masszázsoknál is. Van natúr mézes masszázs is, a különleges technikával végzett masszírozás méregteleníti, tisztítja és bársonyossá teszi a bőrt.
Egészségünket sok-sok méz fogyasztásával óvjuk!!